AKILLI KONTRAT NEDİR?

TARİHÇESİ

ilk olarak akıllı kontratları 1990 yılında açıklayan kişi Nick Szabo‘dur. Nick Szabo, geçmiş zamanda akıllı kontratları açıklarken protokolleri kullanıcı arayüzleriyle birleştirdi. Böylece bilgisayar ağlarını resmileştirirken aynı zamanda güvence altına da almış oldu. Nick Szabo belli bir süre geçtikten  sonra kredi sistemleri, ödeme işleme ve içerik hakları yönetimi gibi konuları bulunduran konularda akıllı kontratların potansiyelini inceleyip birçok kişiyle bu konuyu fazlasıyla tartışmıştır.


ÖZELLİKLERİ

  • Akıllı kontratlar otomatik çalışır.
  • Akıllı kontratlarda güven sorunu yaşanmaz.
  • Akıllı kontratlar dağıtıldıktan sonra değiştirilemez. 
  • Oldukça şeffaftır.
  • Akıllı kontratlar, dağıtımdan önce birçok farklı şekilde kodlanabilir.
  • elirleyici özelliğe sahiptir. Sadece tasarlandıkları durumlar gerçekleşir.


Akıllı Sözleşmelerin Uygulama Alanları

Akıllı sözleşmeler kripto paralarla birlikte geliştirildiği için, genellikle finans ve bankacılık dünyasında kullanılmaktadır. Yine de, bu teknoloji dünya çapında elverdiği ölçüde pek çok alanda kullanılabilir. Örneğin tedarik zincirleri, hem ürünlerini takip etmek hem de tüm işlem ve ödemelerini otomatikleştirmek için bu yapıya başvurabilir. Aynı şekilde gayrimenkul, sağlık, vergi, sigorta ve sayısız birçok sektör de akıllı sözleşmelerin kullanımından ve getirdiği faydalardan yararlanabilir. Bazı örnekler arasında tokenlaştırılmış varlıkların yaratılması, oylama sistemleri, kripto cüzdanları, merkeziyetsiz borsalar, oyunlar ve mobil uygulamalar da bulunmaktadır.  Bunun yanında , sağlık hizmetleri, hayır işleri, tedarik zinciri, yönetim ve merkeziyetsiz finans (DeFi) alanlarıyla ilgili diğer blockchain çözümlerine ek olarak uygulanabilirler. Aynı zamanda akıllı kontratlar iki ya da daha fazla parti arasında fon takası ya da transferinin yapıldığı durumlarda özellikle kullanışlıdır. 

  • Finans
  • Bankacılık
  • Tedarik zincirleri
  • Gayrimenkul
  • Sağlık
  • Vergi
  • Sigorta

Dünya çapında hükümet, bankalar ve finans kuruluşlarının kripto paralara karşı yaklaşımı değişiklik gösterse de, blockchain ve akıllı sözleşmeler çoğunluk tarafından kabul gördü ve tüm seviyelerde kullanım sağlanıyor. Örneğin : yakın zamanda, DTCC (finansal piyasalara takas ve ödeme hizmetleri sunan bir Amerikan ticaret sonrası finansal hizmetler şirketi) ve dört diğer büyük banka (Bank of America Merrill Lynch, Citi, Credit Suisse ve J.P. Morgan) kredi temerrüt takaslarını, Axoni tarafından geliştirilen blockchain’de, akıllı sözleşmeleri kullanarak başarıyla takas ettiler. 


Akıllı Kontrat kullanan Platformlar

RSK

Bitcoin blok zincirini kullanarak akıllı sözleşmeler geliştirmeyi ve yürütmeyi amaçlayan ikinci katmanlı bir çözümdür. Platforma akıllı sözleşmeler getirerek Bitcoin ekosistemine değer ve işlevsellik getirmenin yanı sıra, çoğu uygulama için yeterli olan saniyede 100 işlemi de işleyebilir.

Ethereum'a benzer bir platform olarak düşünebilirsiniz, bu da dünyanın ilk ve en güvenilir blok zincirini kullanmaktan fayda sağlayacaktır. Kullanıcıların ve planların ihtiyaçlarına göre en iyi iki Bitcoin ve Ethereum seçeneğini bir araya getiriyor.


LiquidApps

Platformun ekibindeki akıllı sözleşme uzmanları, blok zinciri geliştirmeyi hızlı, kolay ve erişilebilir hale getirecek mühendislik çalışması uzmanlarıdır. Zinciri birbirine bağlamanın ana görevi olan bu platformun bir sonraki dApp satın alma dalgasında da güçlü rol oynayacağına inanıyor. 


Echo

Bitcoin'e dayalı başka bir akıllı ödeme çözümüdür. Öngörülen kullanım örnekleri, yerel belirteçler kullanmadan merkezi olmayan fonlar sağlamayı içerir. Platformun bir çalışma alanı olan tarayıcısı, masaüstü ve mobil cüzdanları, 64x sanal makinesi ve EVM'si ve PoWR tarafından ulaşılan bir fikir birliği mekanizması vardır. Bu platform üzerinde geliştirilen ve Bitcoin blok zinciri tarafından korunan dApp'lerin tahmini kullanımları arasında türev piyasaları, stabilcoinler, krediler ve merkezi olmayan borsalar bulunur.


Loom

Akıllı sözleşme platformlarının büyük çoğunluğu, Ethereum'un eksikliklerinin üstesinden gelmeye odaklanır. Bu platformda buna iyi bir örnektir. Kendi verimli dApp ağını çalıştıran DPoS sistemi ile birlikte ikinci katman görevi görür. Ethereum'un ölçeklenebilirlik sorunlarından bıkıp geliştirdikleri projelerle büyük başarılar elde etti. Hızlı ve kolay kurulumu sayesinde üretime hazır akıllı sözleşmeleri mükemmel UX ile çalışabiliyor.