YAPAY ZEKA

Yapay Zeka


Yapay zeka son yıllarda adını en sık duyduğumuz kavramlardan biri haline geldi. Yapay zeka insan eliyle yapılan robot veya makineye karmaşık problemleri insan gibi çözebilme özelliğinin yüklenmesidir. Yapay zeka herkes tarafından merak uyandıran ve ilgi çeken bir konudur. Bunun sebebi de soyut bir kavram olan "zeka" kavramının yapay ile birlikte kullanılması diyebiliriz.

     Geçmişten günümüze gelen birikimle Yapay zeka hakkında şu tanımlamalar yapılmıştır:

“Yapay zeka, insan tarafından yapıldığında zeki olarak adlandırılan davranışların makine tarafından yapılmasıdır.”

“Yapay zeka,insan aklının nasıl çalıştığını göstermeye çalışan bir kuramdır.”

“Yapay zekanın amacı, insan zekasını bilgisayar aracılığıyla taklit etmektir.”

“Yapay zeka, makineleri kontrol eden bilgisayar programları oluşturarak zekanın yapısını anlamaya çalışır.”

Günümüzde bilgisayarlar insanların hayatını kolaylaştıran, iş yükünü üzerinden alan makineler olsa da karmaşık problemlerin çözümünde yetersiz kalıyorlar. Bu noktada yapay zeka devreye giriyor ve bilgisayarların yetersiz kaldığı insan gibi düşünme ve problem çözme gibi karmaşık durumlarda bilgisayarların özelliklerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Yapay Zeka

Potansiyel Uygulama Alanları

Yapay zeka uygulanma potansiyeli olan birçok alan vardır.Bunlar; sağlık sektöründen askeri uygulamalara,bilgisayar oyunlarına kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebilir. Yapay Zeka Hangi Alanlarda Kullanılır başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Kaygılar ve Yapay Zekanın Geleceği

Yapay zekanın insan beyninin düşünme, problem çözme, etkileşim gibi özelliklerine benzetilip benzetilemeyeceği tartışılıyor olsa da, günümüz yazılım ve donanımların giderek insan anlayışına daha da yaklaştığı söylenebilir. Kendisinden daha üstün bir varlığın ortaya çıkma endişesi yapay zeka ile tetiklenebiliyor. Bu durumda akıl ve zeka kavramları karıştırılmamalıdır.Bizim yerimize alışveriş yapan, yemek yapan, araştırmalarımızı yapıp bize sadece düşünme ve karar verme işini bırakan tasarımlar fikri hoşumuza gidecektir. Sonuç olarak yapay zekanın insanlık adına faydası olacağı açıktır. Zaman geçtikçe insanın değeri; düşünme, akletme, anlama, yeni fikirler üretme yoğunluklu konularda anlaşılacaktır. Aslında bütün teknolojik gelişmeler insanı kral tahtına oturtma meylindedir. Ayrıca pedagog Ali Çankırılı'nın da dediği gibi "Bilgisayar, efendisin verdiği emirlere uyan, IQ'su yüksek, EQ'su (duygusal zeka) düşük bir köledir."

Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde Yapay Zeka

Bölümümüzde "Yapay Zeka ve Uygulamaları "adı altında seçmeli ders olarak 3.sınıf bahar döneminde verilmektedir.Kredisi 6 AKTS'dir.

Öğretim Planı

Yapay zekânın tanımı ve gelişimi, yapay zekâ sorunları, akıllı vekiller, vekiller ve ortamları, vekil türleri, sorun çözme, arama yöntemleriyle sorun çözme, bilgisiz arama stratejileri, bilgiye dayalı arama stratejileri, sınırlamalarla ifade edilmiş sorunlar, rekabet ortamında arama, mantıksal vekiller, birinci tertipten mantık, birinci tertipten mantıksal çıkarım kuralları, mantıksal programlama, uzman sistemler