Teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Geriye dönüp baktığımızda bu gelişimi net olarak görebiliyoruz. Teknolojinin gelişmesi ve değişmesiyle birlikte hayatımızda da birçok değişim oluyor. Teknoloji sayesinde hayatımıza bilgisayar, telefon, tablet vb. birçok cihaz girdi. Günümüzde bu cihazlar yaşamımızın baş köşesinde dururken internetin hayatımızda olmaması düşünülemez bile. İnternetle birlikte insan hayatında birçok gelişme meydana geldi. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi ise Nesnelerin İnterneti kavramıdır. Nesnelerin interneti (Internet of Things / IoT), en basit tanımıyla etrafımızdaki tüm nesnelerin internete ve birbirlerine bağlı olup etkileşime girebilmesi anlamına gelir. Bir nesnenin internete bağlanabilmesi bilgi gönderebileceği, bilgi alabileceği ve iki işlemi de yapabileceği anlamına gelmektedir. Nesnelerin interneti, nesneler, bu nesneleri birbirine bağlayan ağlar ve bu nesnelerden elde edilen veriyi kullanan bilgisayar sistemleri olmak üzere üç ana bileşenden oluşur. Nesnelerin interneti tanımı ilk defa 1999 yılında Kevin Ashton’in Procter & Gamble şirketi için hazırladığı bir sunumda kullanılmıştır.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Nesnelerin internetinin gömülü sensörler, işlemciler ve iletişim kullanarak çevrelerinden aldıkları verileri toplayan, gönderen ve bunlara göre hareket eden tüm web özellikli cihazlardan oluştuğunu söyleyebiliriz. Akıllı cihazlar olarak adlandırılan bu cihazlar, kurulum sırasında, komut verme, verilere erişmeye izin almada insan aracılığıyla kontrol edilebilir fakat genel olarak bu cihazlar bir insana ihtiyaç duymadan makineden makineye(M2M) diğer ilgili cihazlar ile iletişim kurarak görevlerini yerine getirirler. Bu teknoloji daha önce hiç olmadığı kadar gerçek zamanlı bilgiye ulaşmamıza olanak sağlamaktadır.
Nesnelerin İnterneti Hayatımızı Ele mi Geçiriyor?
Nesnelerin interneti sayesinde dışardayken, evimizdeki kombiyi, ocakları, klimayı, kapıları, ışıkları vb. pek çok nesneyi kontrol edip yönetebilmemizi sağlamaktadır. Aynı zamanda buzdolabında bir ürün bittiğinde ya da azaldığında, sensörler ile bu biten veyahut azalan nesne tespit edilip otomatik olarak internetten siparişi verilebilir. Nesnelerin interneti buna benzer pek çok alanda hayatımızı ciddi ölçüde kolaylaştırmaktadır. Hayatımıza ek olarak ticaret dünyasını, fabrikaları, reklam ve pazarlama sektörüne de köklü değişiklikler getirecek potansiyele sahiptir. Maalesef her teknolojik devrim de olduğu gibi bunda da pek çok iş olanağını kapatacaktır fakat bir o kadar da yenisini getirecektir. Fabrikalar, nesnelerin interneti ve yapay zekanın yardımıyla tamamen otomatik hale gelebilecektir ve geceleri de aralıksız üretime devam edebilir olacaktır. Kargo ve taşımacılık şirketleri gibi işletmeler, nesnelerin interneti sayesinde araçlarına yerleştirilen sensörler aracılığıyla araçları hakkında her bilgiye ve araçlarının durumuna anlık olarak gerçek zamanlı şekilde ulaşabilir hale gelecektir. İşlek caddelere yerleştirilen vericiler ile akıllı gözlük vb. araçlar aracılığıyla markaların, dükkanların reklamları direk gözlüğe yansıtılabilir olacaktır. Çerez teknolojisiyle toplanan bilgilerle her işletme her kişiye özel reklamlar verebilir hale gelecektir ve bu reklamları sadece televizyon izlerken, internette sörf yaparken değil her dağim, yürürken dahi verebilecektir. Bu sadece reklamlar ve pazarlamalar için masrafları düşürmekle kalmayıp aynı zamanda satış miktarını arttırarak işletmelerin kârını ciddi oranda arttıracaktır. Aynı zamanda tüketiciler aradıklarına çok daha kolay ulaşabilir hale gelip alışverişlerde harcanan zaman büyük ölçüde azalacaktır. Tüm bu yenilikler ve benzerleri özel hayatın gizliliği, güvenlik gibi konularda insanların çekinmesine sebep olmaktadır. Nerdeyse her bilginin internette olması endişe verici bir durumdur. Bu durum her ne kadar endişe verici olsa da bu teknoloji her gün daha da gelişmektedir ve uzmanlar, insanların bilgilerinin güvenliğini sağlamak için büyük çalışmalar yürütmektedir. Nesnelerin interneti hala gelişme aşamasında olan bir teknolojidir. Yapay zekâ ile nesnelerin interneti teknolojisi iletişim ve haberleşmede yeni bir çağ başlatacaktır. Zaman ilerledikçe ve teknoloji geliştikçe iki teknolojinin de eksik tarafları kapatılacak ve çok daha da iyi hale getirilecektir.